Vad behandlar vi

Några av de symtom / diagnoser vi behandlar

Ryggsmärta
Ryggsmärta är en av de vanligaste besvären vi behandlar och många drabbas någon gång i livet av ryggbesvär. Vanliga ryggbesvär vi behandlar är ryggskott, diffusa ryggbesvär och ischias.

Ryggskott
Oftast kommer ryggskott plötsligt och är en akut värk i nedre delen av ryggen och orsakas av någon form av överbelastning eller av en ovanlig rörelse. Det kan kännas som en låsning och man får svårt att röra på sig. Ju tidigare ett ryggskott behandlas desto snabbare återhämtning.

Diffusa ryggbesvär
Vi behandlar diffusa ryggbesvär, exempelvis symtom från diskbråck. Mellan ryggradens kotor finns diskar, små stötdämpande skivor. När en disk buktar ut mellan två kotor uppstår diskbråck och smärta uppstår. Det kan vara smärta i form av ont i ryggen, smärta som strålar ner i ett ben, domningar samt stickningar och sämre känsel i benen. Även sämre känsel i armar samt värk i nacke och armar kan vara symtom på diskbråck. Vanligast är diskbråck i nedre delen av ryggen, ländryggen. Diskbråck uppstår oftast utan någon särskild anledning och många kan ha diskbråck utan att känna besvär.

Ischias
Kroppens största nerv är Ischiasnerven som går hela vägen från nedre delen av ryggen, genom bäckenet till baksidan av låret och underbenet och ut till tårna. Om ischiasnerven blir klämd eller irriterad uppstår smärta och andra symtom, dessa symtom benämns som ischias. Symtom är smärta i ryggslutet som strålar ner i ett eller båda benen, domningar, känselbortfall, smärta som kan göra extra ont när man nyser, hostar eller böjer ryggen samt svagare muskler i benet.

Nacksmärta
Nacksmärta, spänningar och stelhet i nacken är vanliga åkommor och kan orsakas av bl.a. stress och dålig ergonomi. Genom att vi lokaliserar muskelspänningarna och låsningarna i nacken kan vi behandla på bästa sätt innan läkningen kan äga rum.

Nackspärr
En vanlig nacksmärta vi behandlar är nackspärr. Oftast kommer nackspärr plötsligt i samband med en rörelse och man får kramp i nackmusklerna. Samtidigt känner man smärta och stelhet i nacken och får svårt att röra på huvudet, vanligtvis svårare åt ena hållet. En vanlig orsak till nackspärr är fysiskt arbete som orsakar muskelspänningar i axlar och nacke. Det kan även orsakas av att vara i ett rum med ett öppet fönster med drag eller av att sova eller sitta i en dålig ställning. Vi identifierar nackspärrens kärna och utför en behandling därefter.

Huvudvärk / yrsel
Huvudvärk kan uppstå av många olika orsaker. Spänningshuvudvärk, nackhuvudvärk och migrän är de vanligaste formerna av huvudvärk.

Vid yrsel kan man känna sig instabil och vinglig och i vissa fall kan det svartna för ögonen. Balansen är beroende av information från ögonen, balansorgan och kroppens muskler och leder, framförallt i nacke. För att ta reda på vad som stör balansapparaten genomförs en neurologisk undersökning och en avstämning av funktion av nacke och käkar.

Stelhet i nacke / axlar / skuldror
Vanliga skuldersmärtor orsakas av felbelastning över tid eller av akut skada. Ensidig hållning och arbetsställning med armar som hålls ut lite från sidan av kroppen med framåtböjda, rundade axlar skapar överbelastning. Alla armrörelser är beroende av skulderbladens ställning och av stödmuskler.

Tennisarmbåge / Musarm / Golfarmbåge
Smärta i ett senfäste vid armbågens utsida / insida uppstår pga en inflammation som orsakas av enformiga rörelser. Förutom vissa sportaktiviteter såsom golf eller tennis kan även enformiga rörelser vid dator och användande av datormus eller trädgårdsarbete orsaka denna typ av besvär.

Smärta i knä / fot
Besvär i knä eller fot kan komma av många olika anledningar, exempelvis genom sportaktiviteter eller genom en överansträngning eller slitage. Några av de besvär vi behandlar är artros i knä, ledbandsskador, löparknä och hälsmärta.

Idrottsskador
Vid överbelastning av sportaktiviteter kan skador uppstå, akut eller över tid. Extrema belastningar kan leda till akuta problem och bör behandlas samt förebyggas.